Tuesday 15 December 2015

Paszteciki z pieczarkami, porem i suszonymi pomidorami...


W sam raz na ostatnia, świateczna chwilę... Do kubełka barszczyku będa jak znalazł...
:)
Składniki:
(na 12-15 sztuk)
  • 1 duży por
  • 300g pieczarek
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • czosne, oregano do smaku
  • 1 - 1.5 opakowania ciasta francuskiego, już rozwałkowanego (moje ma 320g)
  • niewielka kostka sera żółtego, około 70g 
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC.
  2. Por pokrój w cienkie plasterki. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki, a jeśli używasz takich całkiem suszonych, a nie z oleju, trzeba je zalać goraca woda na 15-20min przed krojeniem. 
  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć por i pieczarki i smaż do miękkości, aż większość płynu odparuje. Na koniec dodaj suszone pomidory. Patelnie zdejmij z ognia, dodaj ser i dopraw do smaku. Zostaw do ostudzenia.
  4. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój w prostokąty. Na każdy nałóż farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Paszteciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut. Podawaj ciepłe.
  5. Można mrozić: wystarczy surowe paszteciki zamrozić na blaszkach, lub tacach i przechowywacć w zamkniętym pojemniku, a przed pieczeniem rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Inspiracja z bloga Pomidor i bazylia.

No comments:

Post a Comment