Saturday 19 December 2015

Lekko czekoladowe kuleczki z masła orzechowego, rodzynek i miodu...


Nadadza się idealnie, jako leciutko zdrowsza przekaska w okolicy Świat... Prosta mieszanka masła orzechowego, miodu i rodzynek pozwala na podjadanie bez wyrzutów sumienia. A przy rolowaniu kuleczek można nawet zatrudnić dzieci - dodatkowy, duuuuuży plus! 
:)
Przepis ze strony supermarketu Whole Foods.
Składniki:
(na 30-35 sztuk)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1/3 szklanki miodu (scukrzony jest łatwiejszy do mierzenia i potem formowania)
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
  • 1/2 szklanki rodzynek, posiekanych z grubsza
  • 2 łyżki kokosu
  • 1/2 szklanki kropelek z ciemnej czekolady
  • dodatkowo, do obtaczania: kokos, siekane orzechy, sezam
  1. W niewielkiej misce wymieszaj masło orzechowe, miód i kakao. Wmieszaj rodzynki, kokos i czekoladę. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Wsyp do miseczki ('miseczek') wybrana posypkę (lub 'posypki'). Nabieraj łyżeczka porcje masy i roluj w dłoniach kulki o średnicy mniej-więcej 2-2.5cm. Wkładaj każda do posypki, dokładnie roluj i odkładaj do pojemnika, lub na tackę. Wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.

No comments:

Post a Comment