Mam w szafce słoik masła orzechowego. Denerwuje mnie strasznie! Bo tak sobie stoi bez pożytku! :) Zakupiony już dawno, zapewne przy jakiejś okazji i w celu zmajstrowania czegoś dobrego, zadanie swoje spełnił, a teraz czeka na motywację. I kolejna wenę twórcza...
:)
Składniki:
(u mnie: na 2 mniejsze bocheneczki, z keksówek około 10/20cm)
- 250g maki
- 1 łyżeczka sody
- 150g masła orzechowego
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 75g ciemnego cukru
- 50g kropelek z ciemnej czekolady
- Przygotuj 2 niewielkie keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190stC.
- Do sporej miski przesiej suche składniki - makę, sodę i cukier, a następnie wmieszaj czekoladę.
- W osobnej misce ubij widelcem mokre składniki - jajka, masło orzechowe i rozgniecione banany. Powoli wlewaj mieszankę mokrych składników do mieszanki suchej, cały czas mieszajac i ubijajac widelcem, lub mikserem.
- Rozdziel ciasto pomiędzy foremki i piecz przez około 30min - dobrze jest zaczać sprawdzacć wcześniej; lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, zostaw na kilka minut w foremkach, a następnie wyjmij na kratke i zostaw do ostudzenia.
Przepis ze strony supermarketu Tesco.
No comments:
Post a Comment