Składniki:
(spokojnie na posiłek na 2 osób, lub rodziny 1 + 3; a jako dodatek do obiadu więcej)
- 750g nowych, niewielkich ziemniaków
- 2 cebule
- 100 g boczku wędzonego - u mnie: indyk udajacy boczek
120 g sera camembert - u mnie: mój ukochany 'Turek', przywieziony, jako pamiatka z wakacji
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
- Rozgrzej piekarnik do 200stC.
- Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj, aż będą miękkie, następnie odcedź i ewentualnie pokrój na połówki. (Można przygotować wcześniej).
- Cebulę pokrój w piórka, boczek w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i masło i dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli, po czym dodaj boczek i dalej smaż przez 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.
- Na patelnię dodaj ziemniaki, dokładnie zamieszaj, aby pokryły się tłuszczem i smaż przez 5 minut.
- Zawartość patelni przełóż do naczynia do zapiekania. Ser pokrój w grube plasterki i ułóż na ziemniakach. Posyp wszystko pierzem i solą i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz około 10-15min, aż ser będzie apetycznie stopiony, a ziemniaki gorace (jeśli były ugotowane wcześniej).
No comments:
Post a Comment