W sam raz na szybki lunch, albo jako posiłek do pracy. Zdecydowanie sprawdza się, jako pyszny sposób zagospodarowania resztek. I smakuje spektakularnie takż następnego dnia, po nocy w lodówce...
Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 100g puszkowanego tuńczyka w oleju (ja miałam zakupionego tutaj - z czystym sercem polecam)
- 3-4 ogórki korniszony
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- 300g puszka mieszanej fasoli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki ryżu
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- Ryż ugotuj na sypko: zalej szklanka wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu, aż wchłonięcia całej wody. Zostaw do ostudzenia. Można przygotować dzień wcześniej.
- Jajka posiekaj. Tuńczyka i fasolę odsącz z zalewy. Paprykę, korniszony i jajka pokrój w kostkę.
- Do wystudzonego ryżu, dodaj fasolę, paprykę, ogórki, jajka, tuńczyka, oraz jogurt i majonez. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
No comments:
Post a Comment