Saturday 19 September 2015

Sałatka ryżowa z tuńczykiem...


W sam raz na szybki lunch, albo jako posiłek do pracy. Zdecydowanie sprawdza się, jako pyszny sposób zagospodarowania resztek. I smakuje spektakularnie takż następnego dnia, po nocy w lodówce...

Składniki:
(na 3-4 porcje)
  • 100g puszkowanego tuńczyka w oleju (ja miałam zakupionego tutaj - z czystym sercem polecam)
  • 3-4 ogórki korniszony
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 300g puszka mieszanej fasoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki ryżu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  1. Ryż  ugotuj na sypko: zalej szklanka wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu, aż wchłonięcia całej wody. Zostaw do ostudzenia. Można przygotować dzień wcześniej.   
  2. Jajka posiekaj. Tuńczyka i fasolę odsącz z zalewy. Paprykę, korniszony i jajka pokrój w kostkę.
  3. Do wystudzonego ryżu, dodaj fasolę, paprykę, ogórki, jajka, tuńczyka, oraz jogurt i majonez. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
Inspiracja - Wesoła Kuchnia.

No comments:

Post a Comment