Sympatyczne, bardzo kruchutkie ciasto, z ktorym latwo sie pracuje. I szybkie do zrobienia. Dlatego okazalo sie idealne, kiedy w lodowce czekala nadprogramowa miseczka ugotowanej jagnieciny, do sklepu nie mialam ochoty sie wybierac, a rodzine wypadaloby nakarmic...
Składniki:
(na okolice 20 sztuk)
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 250g masła lub margaryny
- 1/2 szkl jasnego piwa
- szczypta soli
dodatkowo
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania, opcjonalnie
- kminek lub sezam do posypania, opcjonalnie
- ok. 4 szklanek ulubionego farszu (2 szklanki ugotowanej jagnieciny + 300g posiekanych i podduszonych pieczarek + duszona cebulka)
- Rozgrzej piekarnik do 200stC.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagnieć i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 5 mm (ok. 30x50cm)
- Prostokąt podziel wzdłuż na pół (powstaną dwa pasy o wymiarach ok. 15x50 cm). Na każdy z nich nakładaj farsz i sklejaj boki - wzdłuż. Łączenie zroluj pod spód. Ostrym nożem krój rulon w ukośne romby lub prostokąty (powinno wyjść ok. 20szt.).
- Układaj paszteciki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ewentualnie smaruj roztrzepanym jajkiem i posypuj kminkiem lub sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut na złoto.
No comments:
Post a Comment