Monday 17 August 2015

Paszteciki z ciasta piwnego...

Sympatyczne, bardzo kruchutkie ciasto, z ktorym latwo sie pracuje. I szybkie do zrobienia. Dlatego okazalo sie idealne, kiedy w lodowce czekala nadprogramowa miseczka ugotowanej jagnieciny, do sklepu nie mialam ochoty sie wybierac, a rodzine wypadaloby nakarmic...
Przepis pochodzi z bloga Moje pasje.

Składniki:
(na okolice 20 sztuk)
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 250g masła lub margaryny 
  • 1/2 szkl jasnego piwa
  • szczypta soli
dodatkowo
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania, opcjonalnie
  • kminek lub sezam do posypania, opcjonalnie 
  • ok. 4 szklanek ulubionego farszu (2 szklanki ugotowanej jagnieciny + 300g posiekanych i podduszonych pieczarek + duszona cebulka)
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC.
  2. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagnieć i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 5 mm (ok. 30x50cm)
  3. Prostokąt podziel wzdłuż na pół (powstaną dwa pasy o wymiarach ok. 15x50 cm). Na każdy z nich nakładaj farsz i sklejaj boki - wzdłuż. Łączenie zroluj pod spód. Ostrym nożem krój rulon w ukośne romby lub prostokąty (powinno wyjść ok. 20szt.). 
  4. Układaj paszteciki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ewentualnie smaruj roztrzepanym jajkiem i posypuj kminkiem lub sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz  ok. 20-25 minut na złoto.

No comments:

Post a Comment