Sunday 23 August 2015

Leczo z mięsem mielonym...

W sam raz na letni obiad. Z tanich, dostepnych skladnikow. Wspaniale kolorowe. Pyszne z kawalkiem dobrego chleba, albo z ryżem. I dzieciom na pewno posmakuje...
Wzorowalam sie na przepisie z Kwestii Smaku.


Skladniki:
(na 4 porcje)

  • 250g mielonego mięsa (u mnie - wolowe) 2 łyżki oliwy extra virgine
  • 1 cebula
  • 3 papryki, w 3 kolorach
  • 3 niewielkie zielone cukinie
  • szczypta ostrej chili do smaku
  • 400g puszka pomidorów
  • szczypta suszonego tymianku (opcjonalnie) 
  • sól i pieprz

  1. W głębokiej i dużej patelni lub szerokim garnku na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmaż mielone mięso, dopraw solą i pieprzem. Dodać kolejną łyżkę oliwy oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją od czasu do czasu mieszając. Wsyp tymianek, jeśli używasz.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, a po chwili pokrojone w kosteczkę cukinie i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.
  3. Dodaj pomidory i okolo 1/2 puszki wody. Zagotuj i gotuj na malym ogniu przez 25-30 minut. 

No comments:

Post a Comment