Monday 3 August 2015

Muffinki lekko migdałowe z żurawinami...

Jeszcze jedna i, znajac moje zamilowanie do tych malutkich, prostych i uniwersalnych wypiekow, zapewne nie ostatnia, propozycja z ksiazki '1 mix, 100 muffins'. Tym razem bardzo udane polaczenie zurawiny i migdalow. W sam raz na wyprawe do parku...
:)


Skladniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = 250ml
  • 1 1/2 szklanki maki
  • 1 lyzka proszku do pieczenia
  • 1/8 lyzeczki soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypiekow
  • 1/2 szklanki mielonych migdalow
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 lyzek oleju
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu migdalowego
  • 1 1/2 szklanki świeżej zurawiny (mrozona nadaje sie znakomicie, jesli nie lepiej - przed uzyciem rozmrozic w temperaturze pokojowej!)
na wierzch
  • 2-3 lyzki cukru w rodzaju demerara
  • 2-3 lyzki platkow migdalowych
dodatkowo
  • blaszka na 12 muffinek z papierowymi papilotkami
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przesiej make z proszkiem do pieczenia i sola. Wmieszaj mielone migdaly i cukier, a nastepnie zurawine.
  2. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem jajka z mlekiem, jogurtem, olejem i ekstraktem migdalowym. Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wlej mokra mieszanke. Wymieszaj ciasto - szybko i delikatnie; nie za dlugo!
  3. Rozdziel ciasto pomiedzy przygotowane papilotki, posyp cukrem i platkami migdalowymi i piecz przez 15-20min (zalezy od piekarnika!), az beda ladnie wyrosniete i zlotawe.
  4. Zostaw w blaszce do przestudzenia przez 5min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do calkowitego ostudzenia. 

No comments:

Post a Comment