Muffinki lekko migdałowe z żurawinami...
Jeszcze jedna i, znajac moje zamilowanie do tych malutkich, prostych i uniwersalnych wypiekow, zapewne nie ostatnia, propozycja z ksiazki '1 mix, 100 muffins'. Tym razem bardzo udane polaczenie zurawiny i migdalow. W sam raz na wyprawe do parku...
:)
Skladniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = 250ml
- 1 1/2 szklanki maki
- 1 lyzka proszku do pieczenia
- 1/8 lyzeczki soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypiekow
- 1/2 szklanki mielonych migdalow
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki mleka
- 6 lyzek oleju
- 1/2 lyzeczki ekstraktu migdalowego
- 1 1/2 szklanki świeżej zurawiny (mrozona nadaje sie znakomicie, jesli nie lepiej - przed uzyciem rozmrozic w temperaturze pokojowej!)
na wierzch
- 2-3 lyzki cukru w rodzaju demerara
- 2-3 lyzki platkow migdalowych
dodatkowo
- blaszka na 12 muffinek z papierowymi papilotkami
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przesiej make z proszkiem do pieczenia i sola. Wmieszaj mielone migdaly i cukier, a nastepnie zurawine.
- W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem jajka z mlekiem, jogurtem, olejem i ekstraktem migdalowym. Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wlej mokra mieszanke. Wymieszaj ciasto - szybko i delikatnie; nie za dlugo!
- Rozdziel ciasto pomiedzy przygotowane papilotki, posyp cukrem i platkami migdalowymi i piecz przez 15-20min (zalezy od piekarnika!), az beda ladnie wyrosniete i zlotawe.
- Zostaw w blaszce do przestudzenia przez 5min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do calkowitego ostudzenia.
No comments:
Post a Comment