Tuesday 25 August 2015

Lekko serowe placuszki z mąki ciecierzycowej i kukurydzianej...


Lekko chrupiace na wierzchu i miekkie w srodku...
Niestety o delikatnie charakterystycznym smaku, ktory nie kazdemu sie spodoba...
Znakomite ze sporym kleksem dobrego jogurtu naturalnego i posypane odrobina wedzonej papryki... 
Przepis pochodzi z ksiazki 'Pancakes!' Kathryn Hawkins.

Skladniki:
(na okolice 20 sztuk)
  • 180g maki z ciecierzycy
  • 120g drobnej maki kukurydzianej
  • 4 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 lyzeczki drobnego cukru
  • 60g drobno startego Parmezanu
  • 2 jajka, rodzielone
  • 120g kukurydzy z puszki
  • 500ml mleka - to bylo nieco za duzo, okolice 350-400ml byloby w sam raz
  • 120g masla, stopionego
dodatkowo:
  • dobry, gesty jogurt naturalny
  • odrobina mielonej wedzonej papryki
  1. W sporej misce wymieszaj make kukurydziana, make ciecierzycowa, proszek do pieczenia, sol i cukier. Wmieszaj starty ser. Zrob wglebienie i dodaj żółtka, kukurydze, mleko i stopione maslo. Wymieszaj skladniki, az do uzyskania gestego, gladkiego ciasta - nie za dlugo! Ubij bialka na piane, a nastepnie delikatnie wmieszaj do ciasta.
  2. Rozgrzej nieprzywierajaca patelnie. Posmaruj odrobina oleju, a nastepnie wlewaj porcje ciasta i smaz, na srednim ogniu, z obu stron na zlotawy kolor.
  3. Podawaj od razu, cieple i z kleksem dobrego jogurtu - maka kukurydziana ma tendencje do lekkiego 'przesuszania' nalesnikow. 

No comments:

Post a Comment