Lekko chrupiace na wierzchu i miekkie w srodku...
Niestety o delikatnie charakterystycznym smaku, ktory nie kazdemu sie spodoba...
Znakomite ze sporym kleksem dobrego jogurtu naturalnego i posypane odrobina wedzonej papryki...
Przepis pochodzi z ksiazki 'Pancakes!' Kathryn Hawkins.
Skladniki:
(na okolice 20 sztuk)
- 180g maki z ciecierzycy
- 120g drobnej maki kukurydzianej
- 4 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka soli
- 2 lyzeczki drobnego cukru
- 60g drobno startego Parmezanu
- 2 jajka, rodzielone
- 120g kukurydzy z puszki
- 500ml mleka - to bylo nieco za duzo, okolice 350-400ml byloby w sam raz
- 120g masla, stopionego
dodatkowo:
- dobry, gesty jogurt naturalny
- odrobina mielonej wedzonej papryki
- W sporej misce wymieszaj make kukurydziana, make ciecierzycowa, proszek do pieczenia, sol i cukier. Wmieszaj starty ser. Zrob wglebienie i dodaj żółtka, kukurydze, mleko i stopione maslo. Wymieszaj skladniki, az do uzyskania gestego, gladkiego ciasta - nie za dlugo! Ubij bialka na piane, a nastepnie delikatnie wmieszaj do ciasta.
- Rozgrzej nieprzywierajaca patelnie. Posmaruj odrobina oleju, a nastepnie wlewaj porcje ciasta i smaz, na srednim ogniu, z obu stron na zlotawy kolor.
- Podawaj od razu, cieple i z kleksem dobrego jogurtu - maka kukurydziana ma tendencje do lekkiego 'przesuszania' nalesnikow.
No comments:
Post a Comment