Friday 28 August 2015

Dziecinnie proste ciasto jogurtowe z borówkami...


Na tyle proste, że Samira, lat 6-i-pół, zrobiła je praktycznie sama. Przy niewielkiej tylko pomocy w okolicy właczania piekarnika, czy elektronicznej wagi.
Zniknęło szybko... Bo jest naprawdę pyszne: mocno wilgotne, lekko słodkie, z pękajacymi na języku borówkami.
Przepis znalazłam na blogu Adriany
:)
Składniki: 
(u mnie na formkę 20cm, ale ciut większa byłaby lepsza, może 23cm)  
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • pół szklanki jogurtu 
  • 150 g masła
  • 300 g borówek na wierzch ciasta
  1. Rozgrzej piekarnik do 175stC. Przygotuj tortownicę - wyłóż dno papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. 
  3. Mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia przesiej do sporej miski. Wlej mokre składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj (łyżka wystarczy, nie trzeba używać miksera). Na wierzchu ułóż owoce.
  4. Piecz około 50 minut.



1 comment:

  1. Jogurtowe ciasto wcale nie jest takie proste- bywa kapryśne i wychodzi zakalec, więc gratuluję naprawdę cudownego ciasta - wyrosło pięknie :)

    ReplyDelete