Idealne przy okazji czyszczenia lodowki. Bo nadadza sie na nie wszelakie niewykorzystane warzywa. Ziemniaki, takze slodkie, cukinie, papryki, kalafior, szpinak, fasolka, soczewica... Nie radzilabym tylko mieszac zbyt wielu, ale 3-4 rodzaje beda w sam raz.
Przepis znalazlam przy okazji przegladania Internetu, na stronie Babble.
:)
Skladniki:
(na 2-3 porcje)
- oliwa/olej, do smazenia
- 1 cebula, obrana i pokrojona na cienkie plasterki
- 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- okolo 3 szklanki warzyw, pokrojonych na kawalki - u mnie: ziemniaki, kalafior i papryka
- 2-3 lyzeczki pasty curry, ulubionej - u mnie: korma
- sól, do smaku
- 400ml puszka mleka kokosowego
- 1 lyzka chutney'u z mango - opcjonalnie
- szpinak, okolo 1/2 szklanki - zamrozony jest w sam raz, tylko nie drobno siekany
- ugotowany ryz, do podania
- Rozgrzej okolo 2 lyzki oleju w sporym garnku. Dodaj cebule i smaz przez 2-3min, az lekko zmieknie. Dodaj czosnek i smaz kolejna minute.
- Dorzuc twarde warzywa, ktore potrzebuja dluzszego czasu gotowania, jak ziemniaki, czy kalafior i smaz przez kilka minut, czesto mieszajac. Dodaj reszte warzyw, razem z pasta curry i mlekiem kokosowym. Dopraw do smaku sola i pieprzem i ewentualnie wmieszaj chutney. Gotuj pod przykryciem okolice 20min, do czasu, az warzywa beda miekkie.
- Dodaj zamrozony szpinak i gotuj kolejnych kilka minut, az szpinak bedzie ugotowany, a sos lekko zgestnieje. Podawaj z ryzem.
No comments:
Post a Comment