Sezon na truskawki w pelni... Dzieci zwykle zajadaja jak leci: prosto z pudelka i odrywajc tylko zielone
ogonki... Ale jakies ciasto by wypadalo zrobic... Chocby tylko ten jeden raz...
Padlo na brownie, bo czekolada i truskawki to prawdziwie udana para... :)
Przepis cytuje za Bo(ro)n Appétit.
Skladniki:
(blaszka 23/23cm)
(blaszka 23/23cm)
- 300 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 100 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 400g truskawek
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160stC.
- Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudz. Jajka ze szczyptą soli ubij mikserem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy i zwykły cukier.
- Przelej ostudzoną masę czekoladową, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem.
- Mase wylej do foremki, ułóż pokrojone truskawki i piecz 35-45 minut. Pyszne z bita smietana, albo z lodami waniliowymi.
No comments:
Post a Comment