Skladniki:
(spokojnie na okolo 4-5 porcji, a z dodatkiem ziemniakow puree, lub ryzu nawet wiecej)
- 2 lyzki oleju
- 2 lyzki oliwy
- spora cebula, posiekana
- 2 niewielkie marchewki, posiekane
- 500g mielonego miesa wolowego
- 400g puszka siekanych pomidorow
- 2 lyzki puree pomidorowego
- 200g puszka kukurydzy, odcedzonej
- 400g puszka czerwonej fasolki 'kidney beans', odcedzonej i oplukanej
- 1-1.5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- W sporym garnku rozgrzej oliwe i olej. Dodaj cebule i marchewke i smaz przez kilka minut, az warzywa zaczna mieknac. Wrzuc mieso i smaz, az bedzie brazowawe, czesto mieszajac.
- Nastepnie wlej pomidory i odrobine wody, tylko tyle, aby wyplukac puszke/karton, okolice 1/2 szklanki. Zagotuj, zmniejsz ogien, przykryj i gotuj okolo 30min. Dodaj fasolke, kukurydze i ciecierzyce, dobrze wymieszaj i gotuj kolejnych 20-25min.
- Podawaj posypane startym serem i z kawalkiem dobrego chleba. Albo z ryzem, lub ziemniakami puree. Znakomite do mrozenia - po ostudzeniu wystarczy rozdzielic do pojemnikow i wstawic do zamrazarki. Przed uzyciem rozmrozic i odgrzac, az bedzie gorace.
No comments:
Post a Comment