Kolejna propozycja z serii 'lekko, latwo i zawsze pod reka'. Poprzednim razem uzylam ciasta francuskiego i puszkowanego nadzienia czeresniowego. Efekt? Znakomity! I szybki. W sam raz na deser w ostatniej chwili.
Tym razem bardzo chcialam wykorzystac zawieruszony w szafce juz od bardzo dawna sloik angielskiego mincemeat. Postawilam na sympatyczny przepis z BBC Good Food.
Skladniki:
(na 12 sztuk, latwy do podwojenia)
- 375g opakowanie juz rozwalkowanego ciasta kruchego, wyjetego z lodowki na 15min przed uzyciem
- 150g mincemeat
- cukier puder do posypania
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Rozwin ciasto i przekroj na 2 czesci - jedna powinna byc odrobine wieksza od drugiej. Nakladaj lyzeczka, w rownych odstepach, porcje mincemeat na nieco mniejszym prostokacie z ciasta. Przykryj nadzienie pozostalym ciastem i delikatnie dociskaj dookola kazdej porcji. Ostrym nozem podziel calosc na niewielkie ciastka i sklejaj brzegi przyciskajac widelcem.
- Ukladaj ciastka na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, lub silikonowa mata i piecz przez okolo 20min, az beda chrupiace i zlotawe. Zostaw do ostudzenia na kratce. Posyp cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment