Saturday 13 June 2015

Kruche poduszeczki z mincemeat...

Kolejna propozycja z serii 'lekko, latwo i zawsze pod reka'. Poprzednim razem uzylam ciasta francuskiego i puszkowanego nadzienia czeresniowego. Efekt? Znakomity! I szybki. W sam raz na deser w ostatniej chwili. 
Tym razem bardzo chcialam wykorzystac zawieruszony w szafce juz od bardzo dawna sloik angielskiego mincemeat. Postawilam na sympatyczny przepis z BBC Good Food.
Skladniki:
(na 12 sztuk, latwy do podwojenia)
  • 375g opakowanie juz rozwalkowanego ciasta kruchego, wyjetego z lodowki na 15min przed uzyciem
  • 150g mincemeat
  • cukier puder do posypania
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Rozwin ciasto i przekroj na 2 czesci - jedna powinna byc odrobine wieksza od drugiej. Nakladaj lyzeczka, w rownych odstepach, porcje mincemeat na nieco mniejszym prostokacie z ciasta. Przykryj nadzienie pozostalym ciastem i delikatnie dociskaj dookola kazdej porcji. Ostrym nozem podziel calosc na niewielkie ciastka i sklejaj brzegi przyciskajac widelcem. 
  3. Ukladaj ciastka na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, lub silikonowa mata i piecz przez okolo 20min, az beda chrupiace i zlotawe. Zostaw do ostudzenia na kratce. Posyp cukrem pudrem.  

No comments:

Post a Comment