Przepis ze strony BBC Good Food
Skladniki:
(na 1 bochenek, czyli okolice 6-8 porcji)
- 100ml oliwy
- 250g zielonych szparagow, z odlamanymi zdrewnialymi koncowkami i przekrojonych na 3 czesci
- 200g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
- 3 jajka, roztrzepane w miseczce
- 100ml mleka
- garstka wypestkowanych czarnych oliwek, porozrywanych na mniejsze kawalki
- 8 suszonych pomidorow, pokrojonych na kawalki
- 100g sera, startego - oryginalnie Gruyère albo Beaufort, a u mnie cheddar
- Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj foremke, jak do pieczenia chleba, mniej wiecej o wymiarach 22 x 10 x 5cm i wyloz pergaminem do pieczenia. Ugotuj szparagi przez 2min we wrzacej, osolonej wodzie, odcedz i ostudz szybko pod strumieniem zimnej wody. Osusz delikatnie na sciereczce.
- W sporej misce wymieszaj make z pieprzem i sola. Zrob wglebienie i wlewaj rozterzpane jajka, oliwe i mleko, caly czas mieszajac, az do uzyskania gladkiego ciasta.
- Odloz kilka koncowek szparagow i kilka oliwek, do dekoracji. Do ciasta dodaj pozostale szparagi, pomidory, oliwki i 2/3 sera. Wylej do foremki, udekoruj odlozonymi szparagami i oliwkami, posyp pozostalym serem. Piecz przez 35-40min, az ciasto bedzie zlotawe i sprezyste przy dotknieciu. Zostaw do ostudzenia w foremce przez 5min, a nastepnie wyjmij na kratke. U nas sprawdzilo sie znakomicie, jako akompaniament do kubelka barszczyku.
No comments:
Post a Comment