"Gentle, rich and velvety, avocado enhances strawberries almost in the same way cream does. Meanwhile, basil, salty cheese and a lemony dressing balance their sweetness in this beautiful salad."
Skladniki:
(na 2 porcje)
- 1 male awokado
- 100g truskawek
- 6 sporych listkow bazylii
- odrobina Parmezanu, albo twardego sera koziego
sos
- 2 lyzki oliwy extra virgine
- odrobina soku z cytryny, do smaku
- 1 lyzeczka miodu
- sol morska i swiezo zmielony pieprz
- Wymieszaj i dobrze ubij wszystkie skladniki sosu - powinien byc lekko slodkawy i lekko slony, z odrobina kwasowosci z soku z cytryny, dlatego dobrze jest ewentualnie dodac odpowiednie skladniki do smaku.
- Obierz i wypestkuj awokado, a nastepnie pokroj na dlugie kawalki, o szerokowci okolo 1cm. Ukladaj na talerzu i pokrop odrobina sosu. Oczysc truskawki i pokroj na grube plasterki. Ukladaj na awokado i pokrop sosem.
- Porozdzieraj listki bazylii na male kawaleczki i rozsyp na salatce. Obierakiem do warzyw zetrzyj ser na cieniutkie wiorki, posyp salatke, pokrop reszta sosu i zmielonym pieprzem. Podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment