Przepis z Brulionu z przepisami
Skladniki:
(na tortownice 23cm)
ciasto
- 225g maki pszennej
- 140g masla
- 1 zoltko
- 2 lyzki bardzo zimnej wody
nadzienie
- 6 pomidorkow koktajlowych (wiekszych, przekrojonych na pol)
- 245g opakowanie sera mozarella - kuleczki - 125g samego sera, po odcedzeniu
- 2 jajka
- 200g crème fraîche (30%)
- 100g zoltego sera (startego na malych oczkach tarki, u mnie edam)
- sol, pieprz, swieza lub suszona bazylia
- Skladniki na ciasto umiesc w malakserze i zmiksuj na drobne okruchy, a potem az do uzyskania jednolitego ciasta (mozna tez przygotowac metoda tradycyjna, ugniatajac skladniki reka).
- Nastepnie wyjmij z malaksera i ulep kule, owin folia spozywcza i wloz do lodowki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie wylep ciastem dno i boki tortownicy, ponakluwaj widelcem i wstaw do lodowki na kolejne 30 minut.
- Schlodzony spod przykryj kawalkiem pergaminu do pieczenia. Na wierzch wysyp kulki ceramiczne (lub ryz/fasole/w zaleznosci co uzywacie przy podpiekaniu spodu tarty). Piecz w 170 stopniach (z termoobiegiem) przez 15 minut, nastepnie 5-10 minut bez przykrycia. Wyjmij tarte.
- Na gotowy spod tarty nakladaj przekrojne na pol pomidorki koktajlowe. Miedzy nimi ukladaj kuleczki mozarelli. Wszystko zalej masa jajeczna (jajka roztrzep w miseczce, wlej crème fraîche i dodaj starty zolty ser. Wymieszaj dokladnie wszystko widelcem. Przypraw sola i pieprzem, dodaj pokrojona drobno bazylie). Piecz w 170stC przez kolejnych 30-35 minut.
No comments:
Post a Comment