Saturday 10 May 2014

Hola Mexico! I nachos z kurczakiem...

Znakomity pomysl na szybkie danie. Wystarczy poskladac kilka skladnikow i gotowe! Generalnie przekaska, do pojadanie na przyklad przy filmie, ale u nas posluzylo, jako czesc obiadu: razem z pieczonymi ziemniakami i skrzydelkami z kurczaka na ostro. 
Przepis z BBC Good Food - 'Homemade chicken nachos'

Skladniki:
(na 2-4 porcje)
  • 200g opakowanie nachos, najlepiej o jak najmniej 'polepszanym' smaku, czyli bez np. posypki seropodobnej
  • szklanka ugotowanego miesa z kurczaka (u mnie resztki pieczonego)
  • 6 zielonych cebulek, pokrojonych na cienkie plasterki
  • garstka kukurydzy
  • starty ser, do pospania po wierzchu ( u mnie cheddar)
  • piklowane papryczki jalapeño - do smaku; ja uzywam czerwonych, lagodniejszych
do podania
  • do wyboru: salsa pomidorowa, sos Tabasco, crème fraîche, dodatkowe papryczki jalapeño, guacamole
  1. Rozgrzej piekarnik do 200st C. 
  2. Ukladaj nachos w naczyniu zaroodpornym, lub na blaszce do pieczenia; na wierzch dodaj kurczaka, posiekane cebulki, papryczki, kukurydze i starty ser.
  3. Zapiekaj przez okolo 8min, do czasu, az ser sie rozpusci. Podawaj od razu, z dodatkami do wyboru.

No comments:

Post a Comment