Chilli bardzo lubie i robie od czasu do czasu. Bo to takie danie dla zabieganych: wystarczy posiekac, co tam akurat potrzebuje posiekania, pootwierac puszki z reszta skladnikow, dobrze zamieszac i zostawic na godzine na malutkim ogniu. I gotowe. Robie je od lat, zwykle z wolowina, najczesciej z czerwona fasolka 'kidney beans', i na oko, bez specjalnego rozpamietywania i wazenia skladnikow.
Tym razem wpadl mi w oko przepis na stronie BBC Good Food 'Beef & bean chilli bowl with chipotle yogurt', z pasta chipotle i mieszanymi fasolkami, ktory wygladal na tyle apetycznie, ze postanowilam dac mu szanse...
:)
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
dodatkowo, opcjonalnie
* ja akurat, calkowitym przypadkiem, mialam w zamrazarce opakowanie 'mielonego', ale wegetarianskiego (substytut dla miesa) i tego sie trzymalam; wyszlo swietnie!
** pasta chipotle jest kosmicznie ostra!; dlatego nie bralam w ogole pod uwage ilosci znajdujacej sie w oryginalnym przepisie - 1 lyzka; ja dalam 1 lyzeczke i danie bylo tylko delikatnie ostre, w sam raz i dla mnie i dla dzieci.
No comments:
Post a Comment