Wednesday 12 February 2014

Walentynki z afrodyzjakiem w tle. Awokado...


...i zielona, prosta salatka. W sam raz na lekki posilek dla dwojga... 
Przepis, zmodyfikowany przyznaje, pochodzi w malej ksiazeczki, ktora kupilam niedawno za grosika, i ktora jest czescia sporej serii BBC Books i Good Food Magazine: '101 seasonal salads. Tried and tested recipes.' - 'Two-cheese Salad with Croûtons'  
 "Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc „masłem Boga”. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Nawet jego tłusty miąższ wykazuje właściwości… odchudzające.
Badania archeologiczne prowadzone na terytorium dzisiejszego Meksyku jednoznacznie wykazały, że jego dawni mieszkańcy – Aztekowie wyjątkowo cenili właściwości awokado, czyli dalekiego kuzyna popularnej u nas gruszki.
Roślinę nazywali „drzewem z jądrami”, ze względu na charakterystyczny kształt owoców, których miąższ traktowano jak skuteczny afrodyzjak. Indiańscy szamani stosowali zarówno owoce, jak i liście czy korę w leczeniu gorączki, chorób kobiecych i wielu innych dolegliwości.
Awokado było również ważnym składnikiem diety ówczesnych mieszkańców Ameryki Środkowej i Południowej, bardzo ceniących jego maślaną konsystencję, smak i walory odżywcze.Choć od tamtych czasów minęły wieki, awokado nadal uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych darów natury." [wiecej na: fitness.wp.pl]


Skladniki:
(na 2 porcje)
  • 1 niewielka bulka
  • 1 lyzeczka mielonej papryki
  • 2 lyzki oliwy
  • 1 zabek czosnku, zgnieciony w prasce
  • opakowanie salaty
  • 1 dojrzale awokado
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 100g sera feta, pokruszonego na kawalki
  • odrobina sera Parmezan, startego drobno
dressing: 
  • 2 lyzki dobrej oliwy
  • odrobina soku z cytryny, do smaku
  • sól i pieprz, do smaku
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Pokroj bulke na 2cm kostki. Wymieszaj z papryka, oliwa i czosnkiem i rozloz pojedyncza warstwa na blaszce do pieczenia. Piecz okolice 7-8minut, az chleb bedzie chrupiacy.
  2. Przygotuj salate - wieksze kawalki porozdzieraj palcami. Obierz i wypestkuj awokado, pokroj na kawalki i delikatnie wymieszaj z sokiem z ctryny i spora iloscia pieprzu.
  3. W misce wymieszaj salate, ser feta i kawalki chleba. Dodaj awokado i posyp startym Parmezanem. Pokrop dressingiem (skladniki na sos wlej do niewielkiego garnuszka i roztrzep dokladnie widelcem) i podawaj od razu.    
 

No comments:

Post a Comment