Mocno slodkie... Juz po fakcie zastanawialam sie, czy nie lepiej by bylo pominac cukier puder - czesciowo, lub calkowicie... A, ze mialam w domu tylko niewielka resztke bialej czekolady i wybor: biec do sklepu po wiecej, albo pomaziac trufelki tym, czym mam, wyszly takie odrobine niedokonczone...
:)
Składniki:
(na 20 dużych lub 30 małych trufelek)
- 125 g białej czekolady
- łyżeczka masła
- 1 pomarańcza
- 50 g wiórek kokosowych
- 70 g herbatników
- 4 łyżki cukru pudru
- biała czekolada do obtoczenia
- Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera. Z pomarańczy ocieramy skórkę i dodajemy do wiórek. Wyciskamy około 4 łyżki soku.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżki soku i dokładnie ucieramy.
- Do roztopionej czekolady dodajemy wiórki ze skórką, cukier puder i wsypujemy herbatniki. Całość dokładnie łączymy za pomocą dłoni. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy 1-2 łyżki pozostałego soku (lepiej robić to stopniowo). Jeśli będzie zbyt rzadka, wsypujemy odrobinę wiórek.
- Z masy formujemy 20 większych lub 30 mniejszych kuleczek, które wkładamy do lodówki na około 15 minut lub dłużej (aż stwardnieją). Następnie rozpuszczamy 100g białej czekolady w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej trufelki. Trufelki układamy na foli aluminiowej i zostawiamy do stężenia. Możemy je także obtoczyć w ciemnej czekoladzie, cukrze pudrze lub kakao.
No comments:
Post a Comment