Wednesday 26 February 2014

Torcik czekoladowy miniaturowy... Dla Sofijki na roczek! :)

Przekonalam sie juz wielokrotnie, ze masywne, ciezkie torty u mnie w domu sie nie sprawdzaja... Nie ma ich po prostu kto jesc! Moze, kiedy dzieci podrosna i wejda w faze nastolatkowej wszystko-zjadliwosci, siegne znowu po 2-3 warstwowe urodzinowe wypieki... A poki co wyszukuje raczej malych, zgrabnych i szybko znikajacych tortow. Jak na przyklad prosty bezowy z kremem z Nutelli - klik-klik, albo nutellowy, znaleziony u Nigelli - klik-klik
Ciasto, opisane w walentynkowym numerze wewnetrznego magazynu supermarketu Asda, spodobalo mi sie bardzo! Wiedzialam, ze je wykorzystam! Ale po lekkich, kosmetycznych zmianach. Bo nie chcialam uwodzicielsko-romantycznego deseru, pelnego ciemnej czekolady, ale zjadliwy dla dzieci, niewielki torcik pod znakiem czekolady mlecznej...   

Skladniki:
(moja silikonowa foremka-serduszko ma 22cm w najszerszym miejscu i podane ilosci skladnikow byly idealne)
ciasto
  • 115g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 25g czekolady w proszku wymieszanej z kakao - w proporcji: znacznie wiecej czekolady, niz kakao (20g/5g)
  • 125g miekkiego masla
  • 125g drobnego cukru do wypiekow
  • 2 jajka
masa
  • 250g mlecznej czekolady, polamanej na kawalki
  • 200g serka kremowego Philadelphia
  • czekoladowe kuleczki, do ozdoby - opcjonalnie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyloz dno foremki kawalkiem pergaminu do pieczenia.
  2. Przesiej razem make i czekolade/kakao. Utrzyj mikserem maslo z cukrem na kremowa, jasna mase. Dodaj po jednym jajka, ubijajac pomiedzy dodatkami, i dodajac 1 lyzke maki po drugim jajku. 
  3. Wsyp reszte maki i szybko zmiksuj. Wylej gotowe ciasto do przygotowanej foremki i piecz w nagrzanym piekarniku przez okolice 30min, lub do suchego patyczka.
  4. Wyjmij, zostaw do przestudzenia na 15-20min, a nastepnie wyloz na kratke do calkowitego ostudzenia.
  5. W miedzyczasie przygotuj mase: stop czekolade w kapieli wodnej (w miseczce nad wrzaca woda - upewnij sie, ze dno miski nie dotyka powierzchni wody!) i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj zimny serek z letnia czekolada. Posmaruj wierzch i boki ostudzonego ciasta. Ozdabiaj wedlug upodoban. Przechowuj w lodowce.

No comments:

Post a Comment