Bezproblemowe danie na szybko. Kolejne... :) Powstalo pod wplywem chwili, domagajacych sie zuzycia skladnikow, oraz mglistego wspomnienia przepisu ze strony BBC Good Food - Tortellini with pesto & broccoli.
Skladniki:
(na 2 dorosle porcje, lub 1 + 2 dzieci)
- 250g opakowanie tortellini ze szpinakiem i serem ricotta
- 1-2 lyzki oliwy, ja uzylam resztek oliwy/oleju ze sloiczka suszonych pomidorow.
- 1 czerwona cebula, pokrojona na cienkie półplasterki
- główka brokuła (zwykle okolice 300g), podzielonego na różyczki
- 10 pomidorkow koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 lyzka pesto bazyliowego + 2-3 lyzki goracej wody z gotowania makaronu
- sól, do smaku
- W sporym garnku zagotuj posolona wode. W osobnym plytkim garnku, lub na sporej patelni, rozgrzej oliwe.
- Gotuj brokula przez 1-2min - powinien byc obgotowany, ale nie za bardzo, na pewno nie rozgotowany. W miedzyczasie wrzuc cebule na rozgrzana oliwe i smaz, mieszajac czesto, az lekko zmieknie. Odcedz bardzo dokladnie brokula i dodaj do cebuli - nie wylewaj wody z gotowania! Wsyp tortellini do wrzacej wody i gotuj wedlug przepisu na opakowaniu - zwykle okolice 2-3min. Smaz brokula do czasu, az tortellini beda gotowe, dodajac pomidorki na 1-2min - powinny byc tylko zagrzane, a nie kompletnie rozgotowane.
- Odlej 2-3 lyzki wody z gotowania makaronu i dokladnie wymieszaj z pesto. Dodaj do warzyw dokladnie odcedzony makaron, delikatnie wymieszaj, polej pesto i podawaj od razu, najlepiej z kawalkiem chlebka czosnkowego.
No comments:
Post a Comment