Monday 17 December 2012

Torta caprese...


Znakomity przepis pochodzi od Ani.
Robilam z polowy oryginalnych skladnikow i te ilosc podaje. Wiem z doswiadczenia, ze tortownica 28cm oznacza dojadane przez kilka dni i coraz mniej swieze resztki. A tortownica 20cm, to sympatyczna porcja na deser jednego dnia i moze jeszcze, troche malo tradycyjne, sniadanie dnia nastepnego. 
:)
Tarta wymaga relatywnie malo uwagi, nie potrzeba do niej jakichs wyszukanych skladnikow i mozna ja przygotowac i upiec bardzo szybko - idealna propozycja na czas przedswiatecznych przygotowac. A zapewne takze i na same swieta.  
Skladniki:
(tortownica 20cm)
  • 75 g nieobranych migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • cukier puder do posypania
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyloz tortownice kawalkiem pergaminu do pieczenia.
  2. Posiekaj drobno czekoladę i migdały w blenderze - nie na proszek! Wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawaj jajka i dalej ucieraj.     (U mnie w tym momencie masa zaczela sie nieladnie zserzac - wsypalam 2 lekko czubate lyzki maki (okolo 40g), zeby temu zapobiec.)
  4. Dodaj sypkie składniki i wszystko dokładnie wymieszaj łyzką.
  5. Piecz około 50 minut. Studz na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment