Friday 7 December 2012

Brownie z serkiem kremowym Nigelli Lawson...

This version ads cream cheese, fridge cold and sliced, to give an inner layer of almost salty sourness. Just think of cheesecake: rich, sweet, sharp, palate-cleaving. What's not to like? "

Przepis z ksiażki How to be a domestic Goddess


Skladniki:
(u mnie: tortownica 23cm, ale, jak widac na zalaczonym obrazku cisto bylo lekko za plackate; co w konsumpcji wcale, ale to wcale nie przeszkadzalo - zalaczony obrazek numer dwa...)
  • 125g ciemniej czekolady
  • 125g niesolonego masla
  • 2 duze jajka
  • 200g drobnego cukru do wypiekow
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 75g maki
  • szczypta soli
  • 200g zimnego serka kremowego, np. Philadelphia
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Roztop czekolade razem z maslem - na srednim ogniu i w garnku z grubym dnem. (U mnie - w kapieli wodnej, najlepszy sposob na topienie czekolady, jesli ma sie tendencje do czestego opuszczania kuchni...). W miedzyczasie ubij w misce jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do kolejnej miski odmierz make i wymieszaj z sola.  
  3. Kiedy czekolada jest juz niemal stopiona zestaw garnek z ognia i odstaw do lekkiego ostudzenia. Nastepnie wmieszaj, ubijajac mikserem, mieszanke jajek i cukru, a na koniec mieszanke maki i soli. 
  4. Wlej polowe ciasta do przygotowanej blaszki (radzilabym nawet 20cm...), a nastepnie ukladaj na nim warstwe pokrojonego w jak najciensze plasterki serka. Wylej na wierzch pozostala polowe ciasta, tak, by kazdy kawalek serka byl przykryty. 
  5. Piecz okolo 20min - wierzch powinien byc lekko przesuszony, ale wlozony patyczek mocno oklejony wciaz mokrym ciastem. Zostaw w foremce przez 10min, a nastepnie kroj na porcje. Podawaj na cieplo, lub na zimno.

No comments:

Post a Comment