Sunday 30 December 2012

Korzenne ciasteczka na choinkę. I nie tylko :)



Przepis Mary Cadogan ze strony BBC Good Food. 
Trzeba bylo zajac czyms dzieci...
Trzeba bylo ubrac choinke...
Pomysl nasunął sie sam - dwa w jednym! ;)
Dwie godziny pozniej misja zostala zakonczona! I to sukcesem!
Wyszly pyszne, korzenne ciasteczka, na tyle twarde, ze bez problemu daly sie udekorowac i zawiesic na choince, i na tyle pyszne, ze Samira chlapala na kazde spory kleks lukru i ze slowami: "O zobacz, jakie piekne! To teraz trzeba sprobowac" entuzjastycznie je pojadala... ;)


Skladniki:
(na okolice 40 ciasteczek, ale to bardzo zalezy od wielkosci foremek)
  • 175g cukru ciemnego muscovado
  • 85g golden syrup
  • 100g masla
  • 3 lyzeczki mielonego imbiru
  • 1 lyzeczka mielonego cynamonu
  • 350g maki, plus odrobina do podsypania przy walkowaniu
  • 1 lyzeczka sody
  • 1 jajko, roztrzepane w miseczce
do dekoracji, opcjonlanie
  • 100g bialej czekolady + srebrne, jadalne, cukrowe kuleczki - oryginalnie
  • kolorowe lukry (kupne i/lub domowe) + cukrowe dekoracje do ciastek - u mnie

  1. W garnuszku podgrzej cukier, golden syrup i maslo, az do rozpuszczenia. W duzej misce wymieszaj make i przyprawy. Rozpusc sode w 1 lyzeczce zimnej wody. Zrob wglebienie w suchych skladnikach, dodaj stopiona mieszanke cukrowa, jajko i sode. Dobrze wymieszaj. Ciasto bedzie bardzo miekkie, ale stwardnieje przy studzeniu.
  2. Przykryj ciasto kawalkiem folii kuchennej i zostaw do ostudzenia, a nastepnie wstaw do lodowki na co najmniej 1 godzine.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190stC (170stC z termoobiegiem). Wyloz ciasto na lekko posypany maka blat i zagniataj przez chwile. (W tym momencie mozna gotowe ciasto zawinac w folie i zostawic na okresn awet do tygodnia w lodowce.) Przetnij ciasto na 2 czesci. Rozwalkuj cienko 1 czesc, na lekko posypanym maka blacie. Wycinaj ciasteczka i przekladaj na blaszki do pieczenia (wylozona matami silikonowymi, albo papierem do pieczenia), zostawiajac odrobina miejsca pomiedzy - ciasteczka lekko rosną. Jesli planujesz zawieszanie ciateczek na choince zrob w kazdym dziurke - patyczniem, albo plastikowa rurka, taka do picia.
  4. Piecz przez 12-15min (trzeba bardzo uwazac!), az lekko sciemnieja. Ostudz przez kilka minut na blaszkach, a nastepnie przenos na kratke, zeby calkiem ostygly i stwardnialy.

Dekorowanie:
  1. Czekolada - polam czekolade na kawalki i rozpusc w mikrofali (Medium przez 1-2min), albo w zaroodpornej miseczce ustawionej nad garnuszkiem z goraca woda. Dekoruj ciepla czekolada kazde ciastko, a nastepnie przyklejaj po kilka srebrnych kuleczek. Zawieszone na choince ciastka beda jadalne przez okolo 1 tydzien, ale przetrwaja znacznie dluzej tylko, jako dekoracja.
  2. Lukry - kupne wystarczy przygotowac wg przepisu na opakowaniu. Domowe - cukier puder + odrobina wody, lub soku z cytryny (limonki) + odrobina barwnika-pasty. Dekorowac przy pomocy rekawa cukierniczego, albo lyzeczki - to dzieci. Na koniec poprzyklejac cukrowe dekoracje - to juz na 100% dzieci. ;)
Mrozenie:
  1. Mozna zamrozic caly kawalek ciasta, przygotowany, jak w punkcie 3 i dokladnie zawiniety w folie kuchenna. Przed pieczeniem rozmrozic przez noc w lodowce i postepowac, jak dalej w przepisie.
  2. Mozna tez powycinac ciasteczka, mrozic na blaszkach i bardzo twarde przekladac do pojemnikow. Przed pieczeniem nie rozmrazac, ale warto dodac okolo 2min do czasu pieczenia.

No comments:

Post a Comment