Przepis ze trony BBC Good Food.
Oryginalnie z serem Wensleydale, ale poczytalam komentarze pod wpisem i dowolnosc w zastepowaniu sera okazala sie spora - u mnie Cheddar, a w planach nawet resztki niebieskiego. Zastapilam tez proszek musztardowy zwykla musztarda, wymieszana z mlekiem.
Zasada taka sama, jak i przy innych scones: jak najmniej mieszania ciasta, bo 'buleczki' wyjda twarde i zbite! Najlepiej wymieszac suche i mokre skladniki plaskim nozem, a nastepnie, jak najszybciej i jak najmniejsza iloscia ruchow, bardzo szybko, juz na blacie, zagniesc ciasto.
Znakomite same, z kubelkiem ulubionej herbaty, albo jako dodatek na przyklad do zupy, czy gulaszu.
Skladniki:
(mnie wyszlo 12sztuk + 1 sztuka calkiem resztkowa; wycinanych 6cm foremka)
Jak wszystkie zwarte i ciezkie wypieki, rowniez i scones nadaja sie nzakomicie do zamrazania. Wystarczy ostudzone buleczki zawinac w 2-3 warstwy folii kuchennej i zamrozic. Przed jedzeniem odmrozic w temperaturze pokojowej i, zawiniete w kawalek folii aluminiowej, podgrzac w piekarniku.
A ja, z lenistwa oczywiscie, i ze wzgledow praktycznych (rozgrzewanie piekarnika dla kilku buleczek!), podgrzewam je ostatnio, przekrojone na pol, na nieprzywierajacej, srednio goracej patelni, posmarowanej odrobina oleju. Sprawdza sie znkomicie.
No comments:
Post a Comment