Monday 8 February 2010

Spaghetti z warzywmi i krewetkami...

Szybki i latwy obiad. Oraz, niespodzianka, swietny sposob na wyczyszczenie lodowki i zamrazarki. :) A poza tym, dzieki krewetkom i lososiowi, afrodyzjak! :):):)


1A prosze bardzo jaki fajny gadzecik nabylam! 'Miarke' do spaghetti! Wystarczy nabrac garsc makaronu z opakowania i 'zmierzyc' w odpowiednim otworze. Ten najmniejszy, to ilosc wystarczajaca na 1 osobe, a najwiekszy - na 4. I najlepsze jest, ze to naprawde dziala! :)


2Gotujemy spaghetti wg instrukcji na opakowaniu. Ja, na rodzine 2+2 uzywam ilosci, jak na 3 osoby.


3Przygotowujemy skladniki: 
-5-6 pieczarek- w plasterkach;
-1 cukinia- pokrojona na kawalki;
-2 pomidory- pokrojone na kawalki;
-100g krewetek- koktailowe, malutkie sa ok;
-150g opakowanie wedzonego lososia w platkach (opcjonalnie);
-szczypta suszonego oregano;
-sol i pieprz do smaku.


4Rozgrzewamy lyzke oleju na patelni i wrzucamy warzywa. Podlewamy dwiema lyzkami wody z gotowania makaronu i dusimy, az do rozgotowania pomidorow i...


5...do uzyskania apetycznego sosu. Dorzucamy oregano, sol i pieprz. 
Krewetki podsmazamy lekko na innej patelni - ja je lubie raczej dobrze ugotowane, ale mozna je wrzucic od razu (gotowane).
Na kilka ostatnich minut dorzucamy lososia.


No comments:

Post a Comment