Sunday, 7 February 2010

Ciasto z rodzynkami i wiśniami...

Przepis pochodzi z jakiegos bardzo starego numeru magazynu supermarketu Somerfield. Siedzi sobie spokojnie, wklejony do zeszytu - przepis, nie supermarket - i od czasu do czasu dobrze mi sluzy.



CIASTO Z RODZYNKAMI I WISNIAMI
Wlozyc 200g rodzynek (sultanek), 150g wisni w cukrze (glace cherry)- pokrojonych na cwiartki- i 50g masla do garnka, razem z 300ml wody. Zagotowac, zmniejszyc ogien i 'pyrkac' przez 3min. Lekko schlodzic. Wmieszac 175g ciemnego cukru, potem 1 jajko, roztrzepane, oraz 300g maki z proszkiem do pieczenia- self-raising. Wylozyc mieszanke do natluszczonej, wylozonej papierem do pieczenia foremki na 1kg bochenek. Piec w 180stC przez okolo 50-60min (zalezy od mocy piekarnika). Pod koniec pieczenia sprawdzac patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Zostawic ciasto na 5min w foremce, potem wyjac na kratke do calkowitego wystudzenia.


No comments:

Post a Comment