Stary przepis pochodzacy z miesiecznika supermarketu 'Somerfield'. Robilam te pizze wielokrotnie i zawsze jest sukcesem. Mozna poeksperymentowac ze skladnikami na wierzch - ja podaje wersje najszybsza z mozliwych.
Podane skladniki wystarczaja spokojnie dla dwoch osob.
Podane skladniki wystarczaja spokojnie dla dwoch osob.
SCONE PIZZA
CIASTO:
-225g maki z proszkiem do pieczenia- self-raising ;
-2 lyzeczki proszku do pieczenia;
-50g margaryny;
-50g startego sera.
-225g maki z proszkiem do pieczenia- self-raising ;
-2 lyzeczki proszku do pieczenia;
-50g margaryny;
-50g startego sera.
Wrzucamy make, proszek do pieczenia, ser i margaryne do miski. Rozcieramy palcami, az uzyskamy strukture podobna do bulki tartej. Wlewamy 150ml zimnej wody i zagniatamy ciasto. Rozwalkowujemy do wielkosci blaszki - okolo 20cm/20cm. Ja po prostu rozgniatam na mojej blaszce, wysmarowanej odrobina margaryny.
SOS POMIDOROWY:
-2 lyzki przecieru pomidorowego z tubki;
-2 lyzki oleju;
-szczypta oregano;
-sol i pieprz do smaku.
-2 lyzki przecieru pomidorowego z tubki;
-2 lyzki oleju;
-szczypta oregano;
-sol i pieprz do smaku.
Wszystkie skladniki mieszamy dokladnie w miseczce. Smarujemy wierzch ciasta.
NA WIERZCH:
-mala puszka (130g) tunczyka w oleju;
-pol malej puszki (150g) kukurydzy;
-starty ser.
-mala puszka (130g) tunczyka w oleju;
-pol malej puszki (150g) kukurydzy;
-starty ser.
Rozkladamy tunczyka i kukurydze na sosie pomidorowym. Posypujemy serem i pieczemy w 220stC przez okolo 20min.
Do tego SALATKA:
-1/3 ogorka- w plasterkach;
-250g opakowanie pomidorkow- przepolowionych;
-pol malej puszki kukurydzy;
-kilka rzodkiewek- w plasterkach;
-4-5 lyzek gestego, greckiego, jogurtu;
-sol i pieprz do smaku.
-1/3 ogorka- w plasterkach;
-250g opakowanie pomidorkow- przepolowionych;
-pol malej puszki kukurydzy;
-kilka rzodkiewek- w plasterkach;
-4-5 lyzek gestego, greckiego, jogurtu;
-sol i pieprz do smaku.
Skladniki salatki mieszamy w miseczce i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
No comments:
Post a Comment