Thursday, 11 February 2010

Pizza...

...dla calej rodziny! Chociaz trzeba przyznac, ze dzieciaczki nie doceniaja urokow małży :) Khodor wybieral je pracowicie z kazdego kawaleczka :)
Przepis na ciasto pochodzi z www.bbcgoodfood.com 'Easy tomato pizza recipe', ale ja nie bawilam sie w walkowanie osmiu pizzetek, tylko zrobilam jedna, duza, rodzinna pizze na kwadratowej blaszce.

  • 450g bialej maki chlebowej + extra do podsypywania;
  • 7g saszetka drozdzy;
  • 2 lyzki oliwy + extra do serwowania (dalam olej, bo tylko to mialam); 
  • 350ml cieplawej wody;



    NA CIASTO: Wloz make, drozdze i 2 lyzeczki soli do duzej miski i wymieszaj. Zrob wglebienie i wlej wode wymieszana z oliwa. Uzywajac drewnianej lyzki mieszaj wrabiajac plyn w make - ciasto bedzie sie wydawalo dosc mokre. Zostaw w misce na 15min - to ma oszczedzic czas potrzebny na pozniejsze zagniatanie.
    Wyloz ciasto na dobrze posypany maka blat, posyp maka rece i zagniataj ciasto delikatnie przez 2min, az bedzie w miekkie i elastyczne. Wloz je z powrotem do miski, przykryj i zostaw do wyrosniecia w cieplym miejscu (lub w lodowce na cala noc), az podwoi objetosc. Potem wyjmij, posyp maka, rozwalkuj do wielkosci blaszki - ja po prostu rozgniatam, i nakladaj skladniki na wierzch: porcje sosu pomidorowego, opakowanie ugotowanych i obranych malzy (200g) i pokrojona w plasterki mozarelle (125g). Piecz przez okolo 20-25min w 220stC - trzeba sprawdzac, bo wszystko zalezy od mocy piekarnika.


  • No comments:

    Post a Comment