Przepis z książki Katy Beskow '15-minute vegan'.
Składniki:
(na 6 sporych sztuk)
225g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising) + odrobinę to podsypywania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki drobnego cukru
50g wegańskiego masła
50g sułtanek
120ml mleka sojowego + ewentualnie odrobina więcej do posmarowania przed pieczeniem
Rozgrzej piekarnik do 220stC.
W sporej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj wegańskie masło i rozetrzyj palcami do czasu, aż wszystko będzie przypominać bułkę tartą. Wmieszaj sułtanki, tak, by były pokryte mąką.
Wlej mleko i szybko zamieszaj wszystko nożem, a kiedy powstanie kula mniej-więcej gładkiego ciasta, zagnieć szybko (dosłownie 3-4 razy), i wyłóż na lekko oprószony mąką blat. Uformuj okrąg i uklep delikatnie na wysokość 2cm. Pokrój nożem po przekątnej na trójkąty, przełóż na blaszkę i ewentualnie posmaruj dodatkowym mlekiem sojowym.
Piecz 10-11 minut, aż wierzch będzie zezłocony, a scones ładnie wyrośnięte. Podawaj najlepiej jeszcze ciepłe z dżemem, albo golden syrup. W wersji kompletnie wegańskiej ze śmietanką kokosową, albo owsianą, albo z ubitą zwykłą śmietanką.
No comments:
Post a Comment