Tuesday 30 November 2021

Scones z sułtankami, wegańskie...


Przepis z książki Katy Beskow '15-minute vegan'.

Składniki:
(na 6 sporych sztuk)

225g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising) + odrobinę to podsypywania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki drobnego cukru
50g wegańskiego masła
50g sułtanek
120ml mleka sojowego + ewentualnie odrobina więcej do posmarowania przed pieczeniem

Rozgrzej piekarnik do 220stC. 

W sporej misce  wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj wegańskie masło i rozetrzyj palcami do czasu, aż wszystko będzie przypominać bułkę tartą.  Wmieszaj sułtanki, tak, by były pokryte mąką. 

Wlej mleko i szybko zamieszaj wszystko nożem, a kiedy powstanie kula mniej-więcej gładkiego ciasta, zagnieć szybko (dosłownie 3-4 razy),  i  wyłóż na lekko oprószony mąką blat. Uformuj okrąg i uklep delikatnie na wysokość 2cm. Pokrój nożem po przekątnej na trójkąty, przełóż na blaszkę i ewentualnie posmaruj dodatkowym mlekiem sojowym. 

Piecz 10-11 minut, aż wierzch będzie zezłocony, a scones ładnie wyrośnięte. Podawaj najlepiej jeszcze ciepłe z dżemem, albo golden syrup.  W wersji kompletnie wegańskiej ze śmietanką kokosową, albo owsianą, albo z ubitą zwykłą śmietanką. 

No comments:

Post a Comment