Przepis z bloga Kruche babeczki.
Składniki:
(na 10 sztuk)
suche
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
3/4 szklanki drobnego cukru
1 niewielka cukinia, starta na tarce o dużych oczkach
mokre
1 jajko
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
- Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki wyłożoną papierowymi papilotkami.
- W sporej mice wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem wszystkie mokre składniki.
- Wlej mokrą mieszankę do suchej i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto.
- Napełnij papilotki do około 3/4 wysokości i piecz przez około 20 minut - gotowe powinny być złotawe i sprężyste w dotyku. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.
No comments:
Post a Comment