Przepis od ulubionej Ree Drummond.
Składniki:
(blaszka 20/30cm, albo nieco większa)
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka upakowanego miałkiego jasno-brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200g masła lub margaryny do pieczenia
słoiczek dżemu truskawkowego (okolice 200-250g) - mój był dość rzadki i wystarczyło mniej, ale na przyszłość zapamiętam, żeby ewentualnie dorzucić odrobinę skrobi kukurydzianej)
Rozgrzej piekarnik do 175stC. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W sporej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj masło i szybko zagnieć na ciasto.
Wyłóż - pokrusz - połowę na blaszkę i delikatnie ugnieć na równomierną warstwę (Ree radzi, żeby użyć odrobinę mniej - najwyraźniej została kilkukrotnie z ilością niewystarczającą na drugą warstwę). Rozsmaruj dżem (delikatnie) i przykryj kolejną porcją ciasta - najlepiej jest pokruszyć ciasto, a potem delikatnie uklepać.
Piecz przez 30-40 minut (zależy od mocy piekarnika) - wierzch powinien być złotawo-brązowy. Ostudź w blaszce i pokrój na porcje.
No comments:
Post a Comment