Przepis z bloga The Wednesday chef.
Składniki:
(tortownica 23cm)
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 1/4 szklanki cukru
3 jajka
3/4 szklanki dobrej oliwy
3/4 szklanki mleka
1-2 łyżeczki startej drobniutko skórki pomarańczowej
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli, opcjonalnie
- Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj 23cm tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W małej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W osobnej, sporej misce ubij mikserem jajka i cukier - do czasu, aż masa będzie puszysta i jasna, około 3-5 minut.
- Dodaj oliwę, mleko, skórkę i sok z pomarańczy i ubijaj kolejne 1-2 minuty. Ręcznie wmieszaj delikatnie mąkę.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki. Piecz przez około 45 minut, do czasu, aż ciasto będzie złotawo-brązowe, a patyczek wetknięty w środek czysty po wyjęciu. Zostaw do ostudzenia na kratce.
No comments:
Post a Comment