Przepis ze strony Kitchen Stories.
Składniki:
(na 1 bochenek - blaszka/keksówka okolice 10/20cm)
- 250g mąki (dałam 200g białej i 50g razowej)
- 6g proszku do pieczenia (to jest mniej-więcej 1 lekko czubata łyżeczka)
- 3 jajka
- 100ml oleju
- 100ml mleka
- około 100g pokrojonej na kawałki szynki, albo wędliny indyczej
- 100g startego żółtego sera (ja dałam pół-na-pół miękki kozi serek i cheddar), startego, albo drobniutko posiekanego
- garść oliwek, połamanych, albo pokrojonych na małe kawałki
- spora szczypta białego pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj wybraną blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia.
W sporej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i pieprz.
W osobnej misce, albo dzbanku, roztrzep widelcem mleko z olejem i jajkami. Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto.
Wmieszaj oliwki, szynkę i ser. Przelej do blaszki i piecz około 40 minut. Przestudź w foremce, wyłóż na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
No comments:
Post a Comment