Wednesday 5 May 2021

Wytrawny chlebek z oliwkami, serem i szynką...


Przepis ze strony Kitchen Stories.

Składniki:
(na 1 bochenek - blaszka/keksówka okolice 10/20cm)

  • 250g mąki (dałam 200g białej i 50g razowej)
  • 6g proszku do pieczenia (to jest mniej-więcej 1 lekko czubata łyżeczka)
  • 3 jajka
  • 100ml oleju
  • 100ml mleka
  • około 100g pokrojonej na kawałki szynki, albo wędliny indyczej
  • 100g startego żółtego sera (ja dałam pół-na-pół miękki kozi serek i cheddar), startego, albo drobniutko posiekanego
  • garść oliwek, połamanych, albo pokrojonych na małe kawałki
  • spora szczypta białego pieprzu

Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj wybraną blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia.
W sporej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i pieprz.

W osobnej misce, albo dzbanku, roztrzep widelcem mleko z olejem i jajkami. Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto.

Wmieszaj oliwki, szynkę i ser. Przelej do blaszki i piecz około 40 minut. Przestudź w foremce, wyłóż na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.     

No comments:

Post a Comment