Przepis znaleziony na stronie Baby w kuchni.
Składniki:
(na około 12-15 sztuk)
100g masła
1.5 szklanki płatków owsianych
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2-3 łyżki mieszanki pestek i orzechów (opcjonalnie, u nas: słonecznik i połamane orzechy włoskie)
Stop masło.
W sporej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ewentualnie ziarna/orzechy. Dodaj stopione masło i jajka i wymieszaj, aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Odstaw ciasto na 1-1.5 godziny - będzie łatwiejsze do formowania.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę do pieczenia wyłożoną silikonową matą, albo papierem do pieczenia.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce w niewielkich odstępach i delikatnie spłaszczaj.
Piecz około 15 minut - do złoto-brązowego koloru. Zostaw do ostudzenia na kratce.
Jak dla mnie są świetne. Robię takie same od lat.
ReplyDelete