Tuesday 25 May 2021

'Szyszki' czekoladowo-karmelowe z ryżu preparowanego...


'Szyszki', hm... Szyszki, albo nawet kulki, to by były, jakbym miała czas na czekanie na ostudzenia i lekkie stężenie powstałej czekoladowo-karmelowej masy. Niestety, w chwilowym przypływie optymizmu, nabuzowanego podejrzewam niewielką ilością podręcznych składników i szybkością wykonania, zaczęłam operację rano. Czyli w okolicy wychodzenia starszych dzieci do szkoły, oraz karmienia i przygotowywania do wyjścia do szkoły dzieci mniejszych... Zły pomysł... Świeża masa nie kleiła się i nie spajała ziarenek ryżu wcale, ale to wcale, zostawała za to malowniczo na moich rękach. W chwili geniuszu kreatywnego złapałam za łyżkę do lodów i potraktowałam całość, jak np ciasto na cookies. Gotowe, ułożone na tackach z nieprzywierającą powierzchnią, zostawiłam do schłodzenia w lodówce. Po około godzinie, dały się w miarę łatwo formować.  Sukces! (Częściowy, niezamierzony i nie do końca zasłużony).   

Przepis z bloga Rozkosze stołu.

Składniki:
(na okolice 30 sztuk)

puszka masy karmelowej (u mnie - 397g Carnation Caramel)
100g ciemnej czekolady
100g ryżu preparowanego

W garnuszku:
Podgrzej czekoladę i karmel na niewielkim ogniu, często mieszając. 

W mikrofali:
Podgrzewaj przez 30-40 sekund (80%) na raz mocy połamaną czekoladę w sporej, mikrofaloodpornej misce, do czasu, aż będzie rozpuszczona. Dodaj karmel, dobrze wymieszaj - jeśli jest taka potrzeba podgrzej jeszcze delikatnie w mikrofali przez 20-30 sekund.

Wymieszaj masę czekoladowo-karmelową z ryżem preparowanym. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia na godzinę w lodówce. Formuj niewielkie kulki i układaj na tacce, lub dużym talerzu. 
Przechowuj w lodówce. 

1 comment:

  1. szyszki lubię, a czekoladowych jeszcze nie robiłam

    ReplyDelete