Przepis ze strony Knorr.
Składniki:
(na 4 porcje)
1 warzywna kostka rosołowa, albo bulionetka
1 duży słodki ziemniak, oczyszczony i pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa
1 cebula, drobno posiekana
2 gałązki selera naciowego, pokrojone na plasterki
1 niewielka marchewka, pokrojona na kawałki
1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
1 puszka siekanych pomidorów
1 puszka fasolki czarne oczko
1 puszka fasolki kidney
1 łyżka oliwy, lub oleju
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta chilli, mniej, lub więcej do smaku
1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
350ml wody
dodatkowo: ugotowany ryż, limonka, kwaśna śmietana, posiekana świeża kolendra
- W sporym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, marchewkę, selera i czosnek i smaż 5 minut. Wsyp przyprawy, dobrze wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
- Dodaj słodkiego ziemniaka, pomidory, wodę i kostkę.
- Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
- Wsyp odcedzone fasolki i gotuj kolejnych 10 minut, lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, pokropione sokiem z limonki, z kleksem kwaśniej śmietany i ewentualnie kolendrą.
No comments:
Post a Comment