Przepis Billa'a Granger'a znaleziony na blogu Popołudnie w kuchni.
Składniki:
(tortownica 23cm, albo spora keksówka, albo 2 mniejsze foremki - okolice 10/20cm każda)
250g rozgniecionych, bardzo dojrzałych bananów (2 średnie banany)
250ml jogurtu greckiego (oryginalnie kwaśnej śmietany)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100g roztopionego masła
50g brązowego cukru
150g miałkiego cukru do wypieków
2 średnie jajka
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Wybraną foremkę/foremki wyłóż papierem do pieczenia.
- W sporej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
- W innej misce wymieszaj jogurt z sodą oczyszczoną i odstaw na 5 minut.
- Jogurt wymieszaj z roztopionym masłem, cukrem (brązowym i zwykłym) oraz jajkami. Masę wmieszaj do mąki. Na koniec wmieszaj dokładnie rozgniecione banany. Ciasto przelej do formy/foremek. Piecz przez 60-70 minut dla pojedynczej formy, albo około 35-40 minut dla mniejszych foremek - do suchego patyczka.
- Wyjmij z piekarnika, przestudź w foremce, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. Ewentualnie posyp cukrem pudrem.
Ciekawe połączenie. Chętnie spróbowałabym takiego chleba
ReplyDelete