Przepis z bloga A Mindfull Mom.
Składniki:
(na mniej więcej 4 porcje)
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki gorącej wody
3 kółka ananasa z puszki + sok (najlepiej użyć ananasa w 100% soku, a nie w syropie)
1/2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka miodu, lub syropu klonowego
1/4 łyżeczki soli
2 szklanki marchewki, startej na dużych oczkach
- Wlej gorącą wodę do rodzynek i zostaw na 10 minut. Dobrze odcedź.
- Pokrój ananasa i przygotuj 1 łyżkę soku.
- Wymieszaj ocet, miód (syrop klonowy), sól i sok ananasowy.
- W sporej misce wymieszaj marchewkę, ananasa, rodzynki i sos.
- Zostaw w lodówce na co najmniej godzinę przed jedzeniem.
DODATKOWO:
- jeśli użyjesz syropu klonowego sałatka będzie wegańska i paleo;
- sałatkę można jeść od razu, ale będzie ona lepsza po schłodzeniu i wymieszaniu się smaków;
- sałatka powinna wytrzymać w lodówce przez 4-5 dni;
- możesz użyć złotych rodzynek w miejsce zwykłych;
oo taka surówka to coś dla mnie
ReplyDelete