" Make a brownie in a small paper cup or ice cream tub and that way you can slip one into a lunch box or pack up a batch for picnic. "
'Mug cakes' Mima Sinclair
Jedno Dziecko Złote miało na zadanie domowe przygotowanie w domu jakiegokolwiek dania, opisanie metody wykonania, oraz zrobienie zdjęć. Matka poszła na łatwiznę i podsunęła ciasto kubełkowe - nie oszukujmy się, wiadomo kto zostaje ze sprzątaniem kuchni i wizja mycia jednego kubka i jednej łyżki przemawia do mnie bardziej, niż regularna kolekcja miarek, misek i blaszek...
:)
Składniki:
(na 1 porcję)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka jasno-brązowego miałkiego cukru*
- 1 łyżka kakao
- 1 żółtko ze średniego jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego**
- 4 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)***
- szczypta soli
- 1 łyżka groszków czekoladowych do pieczenia + ewentualnie dodatkowa łyżka
Umieść masło w kubeczku, lub filiżance, o pojemności około 250ml i mikrofaluj przez 10-20 sekund, aż do stopienia.
Wsyp oba cukry i kakao i dobrze ubij widelcem.
Dodaj i wanilię i dobrze wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i sól i utrzyj, aż wszystko będzie dobrze połączone i powstanie gładkie ciasto. Wmieszaj groszki czekoladowe.
"Piecz" w mikrofali przez:
- 50 sekund @ 600W;
- 30 sekund @ 800W;
- 25 sekund @ 1000W.
Sprawdź, czy wszystko w porządku, ewentualnie posyp dodatkowymi groszkami i mikrofaluj jeszcze raz przez 30 sekund.
Zostaw na 15 minut i zajadaj.
Notatki:
* my pominęłyśmy brązowy cukier całkowicie - 'co za dużo, to niezdrowo...' ;
** 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego sprawdziło się znakomicie ;
*** można spokojnie użyć zwykłej mąki, wymieszanej z 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia.
też takie chcę ;)))
ReplyDelete