Przepis, lekko zmieniony, z bloga Daktyle w czekoladzie.
Składniki:
(blaszka 16/26cm)
150g drobnego cukru
200g mąki
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 czubate łyżki kokosu
250g startej na dużych oczkach marchewki
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do miski wsyp cukier, mąkę, wiórki kokosowe, sodę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Dodaj jajka, olej. Zmiksuj (ciasto będzie dość gęste). Dosyp startą marchewkę i dobrze wymieszaj.
Przełóż do przygotowanej blaszki, wyrównaj. Piecz okolice 25-30 minut, do momentu gdy wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie z niego całkiem sucha.
Wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
Krem:
W sporej misce zmiksuj 250g serka mascarpone, dolej 300ml śmietanki 36% (takiej do ubijania), odrobinę ekstraktu waniliowego i wsyp cukier puder (do smaku, 2-3 czubate łyżki). Ubij mikserem do dość twardej konsystencji, rozsmaruj na ostudzonym blacie.
o takie ciacho to bym zjadła sobie
ReplyDelete