Składniki:
(na 12 sztuk)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła (lub margaryny do pieczenia), rozpuszczonego
150 g dżemu (u mnie czarna porzeczka, ale myślę, że na przykład truskawkowy też się nada)
3 duże jajka
1 szklanka mleka
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z papierowymi papilotkami.
Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce, lub dzbanku wymieszaj rozpuszczone masło, jajka, dżem i mleko. Wlej mokrą mieszankę do suchej i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto.
Rozdziel ciasto do papilotek do około 2/3 ich wysokości. Piecz około 20 minut. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.
biorę do kawy bo nic słodkiego nie mam ;(
ReplyDelete