Tuesday 14 August 2018

Piyaz - turecka sałatka z fasolki i pomidorów...



Pojechała z nami na londyński kemping (jak widać na załaczonych tam obrazkach) i okazała się być znakomitym akompaniamentem do mięs z grilla. Przy okazji wiezienia sałatki gdziekolwiek i braku jakichkolwiek kuchennych udogodnień, pominęłam punkt  wcześniejszego zalewania cebuli sosem/dressingiem. I powiem szczerze specjalnie wielkiej różnicy w smaku nie wyczułam. Tyle tylko, że doszłam do wniosku, że pływajace w occie pomidorki bardzo szybko straca wszelkie oznaki atrakcyjności, dlatego swoje miejsce w izolowanej torbie znalazł słoiczek przygotowanego sosu, dodany do reszty w ostatniej chwili. 


Przepis z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa.

Składniki:
(na okolice 3-4 porcji, jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków na przykład)

  • 400g puszka białej fasolki (u mnie - 'butter beans', czyli swojski 'Jasio')
  • 1/2 średniej, czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekane natki pietruszki
  • garść (jakieś 8 sztuk) pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • przyprawa sumak

sos:
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • mały zabek czosnku, przeciśnięty przez praskę, starty na tarce, lub bardzo drobniutko posiekany
  • sól i pieprz, do smaku
  1. Przygotuj sos - w zamykanym słoiczku, lub miseczce, bardzo dokładnie roztrzep wszystkie składniki, doprawiajac przy okazji do smaku.
  2. Cebulę pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Wrzuć do miski razem z natka pietruszki. Zalej mniej-więcej połowa sosu i zostaw na 15 minut.
  3. Fasolkę odcedź i bardzo dobrze opłukaj. Przelej goraca woda. Zalej reszta sosu.
  4. W sporej misce połacz fasolkę, cebulę z pietruszka, oraz pomidorki koktajlowe. Delikatnie wymieszaj i posyp odrobina przyprawy sumak.  




4 comments:

  1. Bardzo fajny przepis. Dziękuję za zgłoszenie do akcji :) Właśnie robię drugie podejście do podsumowania i mam nadzieję, że dokończę w końcu ;)

    ReplyDelete