Kiedy znalazłam ten przepis po raz pierwszy, zastanowiłam się dlaczgo autorka zamieściła tylko zdjęcie surowego dania, bez żadnego przykładu, jak klopsiki wygladaja już gotowe. Teraz już wiem - szału nie ma i na okładce magazynu 'Good Food' kariery nie zakończ... Za to smakują bosko i nieziemsko. Koniec kropka. Z sosem pomidorowym i makaronem, albo ryżem; same, gołe z ziemniaczkami pureé i surówką, czy nawet zawinięte w dobrą bułkę i z kleksem keczapu, albo sosu 'sweet chilli'. Wszystkie chwyty dozwolone i wszystkie równie smaczne!
Przepis z bloga Fountain Avenue Kitchen
Składniki:
(na około 24 sztuki)
500g mięsa mielonego wołowego
2 jajka, roztrzepane z 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki startego Parmezanu
1 szklanka 'panko' (klik), a w ostateczności zwykłej bułki tartej
1 mała cebula, drobniutko posiekana
2-3 zabki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka soli
pieprz, do smaku
1/4 szklanki natki pietruszki, drobniutko posiakanej
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- W sporej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Formuj z masy kulki wielkości piłki do golfa. Układaj na blaszkach.
- Piecz przez 30 minut.
Wygląda apetycznie! ;-)
ReplyDeletewyglądają bardzo smacznie, zresztą że takie są widac po składnikach
ReplyDeletePyszne :-) Pozdrawiam
ReplyDeleteNajważniejszy jest smak! Spróbowałabym ich bardzo chętnie, bo zapowiadają się pysznie:)
ReplyDeleteCiekawy przepis i smacznie wyglądają :).
ReplyDelete