Saturday 11 August 2018

Kulki pełne energii. Z daktyli, migdałów i matcha. I najprostszy wzór na uniwersalny przepis...



Jedno z niewielu przygotowanych przeze mnie rzeczy, co do których konsumpcji zdania byłyby aż tak podzielone. Mnie, Sofijce i Danielowi bardzo smakowało. Khodor stwierdził, że ich nie lubi, ale po tym, jak zjadł chyba ze cztery, czy pięć. A Samira ugryzła raz i kompletnie wykrzywiona natychmiast miksturę wypluła. Czyli kompletnie i totalnie de gustibus. Podejrzewam, że sprawę skomplikował nieco proszek matcha, o charakterystycznym, lekko gorzkawym smaku, ale innym nie przeszkadzał, więc ciężko rzucać oskarżenia...  

Przepis na podstawie 'magicznej formułki' z ksiażki Energy bites.

Składniki:
(na 16 kulek)

125g migdałów
250g miękkich, wypestkowanych daktyli
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka matcha

do pokrycia: wiórki kokosowe

Jeśli masz na tyle silny malakser, że będzie w stanie zmiksować wszystkie składniki na raz, możesz zaryzykować i wrzucić całość na raz. Jeśli nie - dobrze jest najpierw zmielić migdały, na przykład w blenderze, albo w ostateczności użyć już gotowych zmielonych. Wtedy można rozdrobnić daktyle z olejem kokosowym i proszkiem matcha, a na koniec dorzucić migdały i jeszcze raz przemieszać.
Z gotowej mieszanki formuj niewielkie kulki - około 2cm średnicy, obtaczaj w wiórkach kokosowych i układaj w pojemniku. Przechowuj w lodówce. 


" There are literally hundreds of ways to combine ingredients to make the perfect 'bite'.This is just a simple guide to get you started on creating your own versions using basic foodstuffs. The ingredients you choose - fruit, nuts and seeds, powders plus the sticky stuff that binds everything together - will depend on what's in your cupboard and what you fancy at the time!

Simply choose one ingredient from each category (a combination from the same category is fine, too, as long as you keep to the proportions given - but do omit nuts if you are allergic) and whizz in food processor. Shape into balls, roll in your choice of coating, and firm up in the fridge for 1 hour (if you can wait that long). Simple. "

ORZECHY     125g
SUSZONE OWOCE         250g
 PROSZEK   1-2 łyżki
KLEJ                    1 łyżka
NA WIERZCH   ile potrzeba
migdały      
morele
maca
tahini
chia
orzechy włoskie
daktyle
acai
olej kokosowy
kakao
orzechy nerkowca
jagody goji
baobab
surowy miód
pyłek kwiatowy
pekany
rodzynki
spirulina
sok owocowy
zmielone orzechy







2 comments: