Monday 20 August 2018

Channa Masala, czyli curry z ciecierzycy...


Pierwsza propozycja z listy przepisów zgromadzonych na kursie Bags of Taste. Zdecydowanie pyszne danie. Uniwersalne, łatwe do przygotowania i z  tanich składników, dostępnych w każdym sklepie, oraz idealne do mrożenia. Wspaniale smakuje z ryżem, chlebkami naan i może kleksem dobrego, greckiego jogurtu naturalnego. 

"Channa Masala is a really popular curry eaten all over India. It uses mainly store cupboard ingredients so is a great standby, and if you don't like chickpeas, or fancy a change, try it with a tin of mushrooms instead!"

Składniki:
(na 2-3 porcje)

2 duże, lub 3 średnie cebule
3 łyżki oleju roślinnego
1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego chilli, lub do smaku
2 łyżeczki Garam Masala
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 x 400g puszka siekanych pomidorów
1 x 400g puszka ciecierzycy
1 łyżka keczupu (opcjonalnie)
garstka świeżej kolendry (około 30g)

dodatkowo, do podania - ugotowany na sypko ryż, chlebki naan, kleks dobrego, gęstego jogurtu


  1. Posiekaj cebule, jak najdrobniej.
  2. Rozgrzej 3 łyżki oleju (najlepiej w nieprzywierajacym garnku) i dodaj cebulę. Smaż na niewielkim ogniu (tak, aby nie zbrazowiały), aż będa słodkie i kompletnie miękkie.  Powinno to zajać około 10 minut.
  3. Dodaj przyprawy i chilli (jeśli używasz) i dobrze wymieszaj.
  4. Wlej siekane pomidory, zwiększ ogień do średniego, i gotuj, aż pomidory będa wydawały dźwięk, jakby się smażyły - ta, metoda zmienia ich smak i powoduje, że smakuja bardziej słodko. Powinno to zajać kolejnych 5-10 minut. Uważaj, bo lubia się przypalić! Mieszaj często.
  5. Dodaj keczup i ciecierzycę i tyle wody, by powstały sos był tak gęsty, jak lubisz. Posól do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 15-20 minut.
  6. Umyj i posiekaj kolendrę, dodaj do curry, dobrze wymieszaj i podawaj.
Kalorie: 550/porcję, łacznie z ryżem.

Przechowywanie: Z podanych proporcji wychodzi sporo. Jeśli nie chcesz użyć wszystkiego na raz, możesz poporcjować i zamrozić danie, a przed użyciem rozmrozić i podgrzać, aż będzie gorace. 





2 comments: