Pierwsza propozycja z listy przepisów zgromadzonych na kursie Bags of Taste. Zdecydowanie pyszne danie. Uniwersalne, łatwe do przygotowania i z tanich składników, dostępnych w każdym sklepie, oraz idealne do mrożenia. Wspaniale smakuje z ryżem, chlebkami naan i może kleksem dobrego, greckiego jogurtu naturalnego.
"Channa Masala is a really popular curry eaten all over India. It uses mainly store cupboard ingredients so is a great standby, and if you don't like chickpeas, or fancy a change, try it with a tin of mushrooms instead!"
Składniki:
(na 2-3 porcje)
2 duże, lub 3 średnie cebule
3 łyżki oleju roślinnego
1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego chilli, lub do smaku
2 łyżeczki Garam Masala
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 x 400g puszka siekanych pomidorów
1 x 400g puszka ciecierzycy
1 łyżka keczupu (opcjonalnie)
garstka świeżej kolendry (około 30g)
dodatkowo, do podania - ugotowany na sypko ryż, chlebki naan, kleks dobrego, gęstego jogurtu
- Posiekaj cebule, jak najdrobniej.
- Rozgrzej 3 łyżki oleju (najlepiej w nieprzywierajacym garnku) i dodaj cebulę. Smaż na niewielkim ogniu (tak, aby nie zbrazowiały), aż będa słodkie i kompletnie miękkie. Powinno to zajać około 10 minut.
- Dodaj przyprawy i chilli (jeśli używasz) i dobrze wymieszaj.
- Wlej siekane pomidory, zwiększ ogień do średniego, i gotuj, aż pomidory będa wydawały dźwięk, jakby się smażyły - ta, metoda zmienia ich smak i powoduje, że smakuja bardziej słodko. Powinno to zajać kolejnych 5-10 minut. Uważaj, bo lubia się przypalić! Mieszaj często.
- Dodaj keczup i ciecierzycę i tyle wody, by powstały sos był tak gęsty, jak lubisz. Posól do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 15-20 minut.
- Umyj i posiekaj kolendrę, dodaj do curry, dobrze wymieszaj i podawaj.
Przechowywanie: Z podanych proporcji wychodzi sporo. Jeśli nie chcesz użyć wszystkiego na raz, możesz poporcjować i zamrozić danie, a przed użyciem rozmrozić i podgrzać, aż będzie gorace.
już zapisane więc zrobię na pewno
ReplyDeleteBardzo, bardzo smaczna propozycja:)
ReplyDelete