Ciasto jest bardzo gęste. Na tyle, że przy pierwszym podejściu próbowałam bardzo mocno rozłożyć je na większej blaszce i najzwyczajniej w świecie się nie udało. Ratowałam eksperyment przekładajac całość do mniejszej - kwadratowej 20cm. I wyszło niestety wysokie. Pyszne, ale za wysokie...
Ale takie ma być! [Gęste, a nie za wysokie :) ]. Zawiera sporo borówek i jest dla nich, i dodatkowego soku, 'rusztowaniem'.
Ale takie ma być! [Gęste, a nie za wysokie :) ]. Zawiera sporo borówek i jest dla nich, i dodatkowego soku, 'rusztowaniem'.
Naprawdę nie potrzeba dolewać dodatkowego mleka, czy dorzucać jajek... Tyle tylko, że wolałabym większe, ale cieńsze ciasto, dlatego następnym razem spróbuje jeszcze raz rozklepać je w większej foremce.
Składniki:
(tortownica 23cm, lub blaszka kwadratowa 23cm, a w ostateczności 20cm)
na kruszonkę
- 3/4 szklanki cukru granulowanego
- 1/3 szklanki + 3 łyżki mąki
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki + 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru granulowanego
- 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki borówek amerykańskich
lukier
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1-2 łyżki mleka
- Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj wybrana foremkę i wyłóż papierem do pieczenia.
- W niewielkiej miseczce wymieszaj składniki kruszonki. Zagnieć, aż powstanie mieszanka podobna do bułki tartej. Odstaw.
- W osobnej, dużej misce zmiksuj szybko wszystkie składniki ciasta (bez borówek), a następnie wmieszaj delikatnie borówki.
- Przełóż ciasto do blaszki, rozprowadź równomierna warstwa, a następnie posyp kruszkona.
- Piecz około 40-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty.
- Zostaw do ostudzenia na 10 minut. Wyjmij na kratkę. Wymieszaj składniki lukru - użyj najpierw 1 łyżki mleka, a później ewentualnie dodatkowo nieco więcej. Polej przestudzone ciasto.
woow fajne ciacho! na miniaturce na durszlaku widząc zdjęcie myślałam, że to drożdzowe
ReplyDeleteDokładnie tak wyglada, prawda? I nawet smakuje podobnie, tylko znacznie mniej z nim zachodu przy pieczeniu...
Deletex x x
Wygląda fantastycznie:)
ReplyDeleteBardzo chętnie przygarnę kawalek :-)
ReplyDeleteMam ten przepis zapisany od wieków, ale nigdy z niego nie skorzystałam;)
ReplyDeleteDaj mu szansę.
DeleteTylko się nie przerażaj przy pieczeniu-ciasto jest gęste i takie ma być.
😀
Wcale nie za wysokie! Idealne! zapisuję przepis :)
ReplyDeleteWygląda przepysznie! :)
ReplyDeletePyszne, częstuję się do kawy :)
ReplyDeleteWyglada cudownie :)
ReplyDelete