Ponieważ nie lubię wyrzucania jedzenia i zawsze poszukuję w mierę sprawnych i smacznych przepisów na kreatywne pozbycie się ewentualnych resztek, sympatyczna zapiekanka z bloga Spend with pennies zainteresowała mnie od razu. Prosty sos beszamelowo-serowy, ogólnie dostępne brokuły i resztkowy ryż. Obiad gotowy w mgnieniu oka. :) Wystarczy tylko pamiętać, żeby ugotować więcej ryżu poprzedniego dnia, lub wcześnie rano. Wtedy całość można złożyć wcześniej i tylko zapiec po południu.
Mnie bardzo smakowała i zdecydowanie powtórzyłabym eksperyment. Zdania dzieci były podzielone. Dlatego dam im może odrobineę czasu, zanim sięgnę po to danie kolejny raz...
Składniki:
(spokojnie na 3-4 porcje)
szklanka = cup = 250ml
4 szklanki małych różyczek brokuła
3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
3 łyżki masła
1 niewielka cebula, posiekana drobno
3 łyżki maki
2 szklanki mleka
sól i pieprz
2-3 łyżki serka kremowego
2 szklanki startego żółtego sera (cheddar)
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj naczynie do zapiekania, wysmarowane masłem, lub olejem.
- Rozgrzej masło w sporym garnku i usmaż cebulę, aż będzie miękka i przeźroczysta. Wmieszaj makę i pieprz smaż kolejne 2 minuty.
- Stopniowo wlewaj mleko, cały czas ubijajac. Gotuj, aż sos będzie gęsty. Zdejmij z ognia i wmieszaj serek kremowy i 1 1/2 szklanki sera żółtego. Ewentualnie dosól do smaku - tu ostrożnie, ser jest już mocno słony.
- W międzyczasie wrzuć brokuła na około 2 minuty do gotujacej się wody. Bardzo dokładnie odcedź.
- Wymieszaj ryż i brokuły z sosem serowym. Przełóż masę do naczynia i posyp pozostałym serem. Zapiekaj około 30 minut - ser powinien być apetycznie zezłocony, a całość bardzo goraca.
fajne danie
ReplyDeleteSerowy beszamel, brokuły i ryż - brzmi bardzo fajnie. Lubię takie zapiekanki. No i jak pisałaś, można wykorzystać np pozostały ryż, albo zalegającego brokuła, na którego wcześniej nie było pomysłu;)
ReplyDelete